Personen met het prikkelbare darm syndroom krijgen vaak te horen dat de oorzaak van hun probleem stress is. Moest dit waar zijn zou iedereen PDS hebben!

De artsen raden de patiënt aan hun stress onder controle te houden. Dit helpt in zekere zin omdat stress een probleem vergroot dat er al was namelijk PDS. Helaas lost stress onder controle houden het prikkelbare darm syndroom niet op omdat stress NIET de oorzaak is, niet de enige.

Stress de oorzaak van PDS?

De kans is groot dat u PDS kreeg in een stressvolle periode, toch?

Daarom concluderen velen dat stress de boosdoener is. Stress werkt wel degelijk provocerend op uw klachten maar dit wil niet zeggen dat stress de enige oorzaak is van het prikkelbare darm syndroom. De realiteit toont aan dat er meer factoren rol spelen bij het ontstaan van het prikkelbare darm syndroom.

Klik hier voor meer informatie over de oorzaken van het prikkelbare darm syndroom.

Echter, als stress plaatsvindt gebeuren er heel wat reacties in het lichaam.

Als een persoon veel stress ondervindt produceert het lichaam bepaalde hormonen meer en andere minder. Zoals cortisol. bij stress gaan de cortisol levels drastisch omhoog en hierdoor verminderd onze weerstand.

Bij een periode van veel stress verminderd vaak het aantal uren slaap. Bij slechte of te weinig slaap produceert het lichaam minder groeihormonen en meer cortisol wat leidt tot hetzelfde resultaat namelijk verminderde weerstand.

Voeg hierbij slechte voeding (intolerantie of allergie) en misplaatste medicatie en het lichaam geraakt uit balans waardoor symptomen ontstaan.

Conclusie

Stress is niet de hoofdoorzaak van het prikkelbare darm syndroom. U kunt stressverminderingstechnieken volgen maar waarom zou u? Het is toch niet de oorzaak