PDS en vezels is een populair onderwerp onder “patiënten” met het prikkelbare darm syndroom.

Personen met het prikkelbare darm syndroom krijgen vaak de raad van hun arts om meer vezels te eten. Deze eten vervolgens meer brood, pasta, rijst waar allemaal veel vezels inzitten.

Helaas verdwijnen de symptomen niet, sterker nog ze nemen toe!

Hoe is dit te verklaren?

Wel, wat uw arts u niet vertelde is dat er namelijk verschillende soorten vezels zijn.

PDS en vezels

2 soorten vezels

  • vezels oplosbaar in water
  • vezels onoplosbaar in water

Vezels oplosbaar in water

Vezels oplosbaar in water worden goed opgelost zoals het woord hetzelf zegt en vormen een slijmerige, zachte gelei in de darmen waardoor het verteerde voedsel rustig door de darmwand kan passeren. Hierdoor kan de darmwand de nodige voedingstoffen uit het verteerde voedsel onttrekken en het onbruikbare uitscheiden.

Vezels onoplosbaar in water

Vezels onoplosbaar in water lossen niet op in water waardoor deze harde vezels in onze darmwand schuren en vervolgens de darmwand beschadigen. Hierdoor reageert de darmwand “prikkelbaar” en werpt vervolgens het voedsel eruit wat leidt tot een hoop krampen en diarree. Aan de andere kant kan de darm het voedsel stoppen om zo schade te voorkomen wat zich uit als constipatie.

Vezels onoplosbaar in water zijn echter wel nuttig voor personen met een gezonde darmwand. Deze zullen namelijk toxische stoffen uit de darmwand schuren waardoor deze vervolgens het lichaam kunnen verlaten via de stoelgang.

Personen met het prikkelbare darm syndroom hebben al een beschadigde darmwand en doen er dus niet goed aan deze vezels te eten.

Het is dus beter onoplosbare vezels tijdelijk te mijden/ verminderen en wat meer oplosbare vezels te nuttigen totdat u beter bent. Echter enkel minder onoplosbare vezels eten zal PDS niet genezen maar zo zal u voorkomen dat de darmwand nog meer beschadigd wordt.

Waar vind ik de juiste vezels? Meer weten over vezels? Wilt u een lijst met welke vezels u wel en niet kunt eten?

Copyright- Informatiepagina over PDS en vezels