één van de oorzaken van vertering problemen is Candida of anders gezegd een overwoekering van gist. Er zijn ook andere types gist maar Candida is normaal het woord om een gistprobleem te omschrijven. Meer informatie omtrent andere oorzaken van darmklachten?

Symptomen van Candida

De symptomen zijn hetzelfde als het prikkelbare darm syndroom: krampen, winderigheid, diarree, constipatie,…

Ontstaan Candida

Iedereen heeft gist in de darmen, maar niet iedereen heeft een overgroei van gist in de darmen. Candida kan ontstaan als de balans tussen goede en slechte bacteriën verstoord is. Eens de goede bacteriën in de darmen in de minderheid zijn kan het gist overwoekeren en darmklachten zoals gas, diarree, krampen,… in onze darmen veroorzaken, of ergens anders in ons lichaam. Om dit te voorkomen kunt u probiotica nuttigen.

Waarom krijg ik Candida

Eén van de meeste oorzaken is het (mis)gebruik van antibiotica. Er zijn nog andere oorzaken maar antibiotica is de meest voor de hand liggende oorzaak omdat deze de bacteriën (zowel goede als slechte) doden. Antibiotica doden geen gist of Candida. Enkel antimycotica doden gist.

dus als u antibiotica gebruikt om Candida te doden zullen de goede bacteriën die in oorlog zijn met Candida (waarvan er al een tekort is) sterven waardoor Candida nog meer kan overwoekeren…

Andere symptomen van Candida

Personen met Candida hebben vaak te kampen met vermoeidheid, hoofdpijn, enz. zoals personen met PDS. Dit wil niet zeggen dat het gist overal in het lichaam zit. Candida in de darmen kan voor toxische stoffen zorgen die symptomen hebben voor het gehele lichaam.

Hoe weet ik of ik Candida heb?

Om Candida op te sporen moet u een stoelgang staaltje laten onderzoeken bij uw arts of in het lab. Toch is het onderzoeken naar een overwoekering van gist niet zo evident omdat iedereen gist in het lichaam heeft en omdat de hoeveelheid waarbij iemand over een overwoekering van gist beschikt niet vastligt.

Bestrijding Candida

Om Candida te bestrijden neemt de patiënt zoals al gezegd antimycotica. Naast dit moet de patiënt ook een streng dieet volgen met weinig tot geen suikers omdat het gist hier op leeft. Wanneer u echter alleen een dieet volgt zal het gist uithongeren maar niet verwijderd worden. Het is cruciaal om de combinatie van antimycotica en dieet te volgen tegen Candida.

Vaak neemt men ook probiotica bij de strijd tegen Candida. Eens een persoon Candida heeft kan probiotica de symptomen tijdelijk verergeren omdat de bacteriën in het lichaam zich hiertegen opzetten.

Slot

Personen met PDS doen er verstandig aan om zich te laten testen op een overwoekering van gist of Candida. Zo weet u tenminste wat de oorzaak is van uw klachten.

Candida gaat nooit vanzelf weg. Hiervoor moet de patiënt antimycotica/ supplementen nemen in combinatie met een suikervrij dieet.

candida microscopisch